Град Калофер, е разположен в непосредствена близост до Национален парк Централен Балкан, в подножието на връх Ботев. Мястото разполага с огромно богатство от история и кара местните хора да се гордеят с него. Тук можете да усетите духа на автентичните традиции, да научите нещо за местната история и да почувствате прекрасната природа.

Националният музей "Христо Ботев" Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на престижното 45-то място. Музеят е разположен в центъра на град Калофер ( парк "Ботевата градина" ). Открит е през 1944 година и включва мемориална къща-музей, изложбена зала с богата документална експизиция, която представя живота и творческото дело на поета, паметник на Христо Ботев и паметник на Иванка Ботева, майка му. Къщата-музей е построена на мястото, където е отраснал големият поет на България. Неговата родна къща е изгоряла по време на Освободителната война. В сграда от 1973 година, която е построена близо до къщата-музей, са изложени единствените запазени вещи на Христо Ботев ( джобен часовник, мастилница от стъкло, принадлежности за писане и поставка за писалка). Националният музей "Христо Ботев" е държавен културен институт с национално значение. 
Адрес: ул."Христо Ботев"№5 Работно време: от 8:00ч. до 12:00ч.; от 13:30ч. до 17:30ч. без почивни дни

 

Даскал Ботьовото училище Изградено е през 1848 година. Намира се в центъра на град Калофер, но в по-горната му част. На първия етаж на училището е художествена галерия, в която можете да видите творби ,които са свързани с историята на града и с поета Христо Ботев. На втория етаж се намира Музеят на образованието. Камъкът Намира се пред сградата на Даскал Ботьовото училище. Там, където е този камък, поетът Христо Ботев изнася своята реч против властта на Турция. Това става на 24 май 1867 година.

Възрожденската църква "Св. Богородица" В двора на църквата има скромна църковна килия. Тя е подслонила даскал Ботьо, когато пристига в град Калофер, за да бъде учител. В нея е роден поетът Христо Ботев.

Девическият манастир “Въведение Богородично” Изграден в периода 1738-1877 година. Известен е още като Калоферския манастир. Бил е девически от самото начало. Манастирът е основан от монах Доротей. През 1804 година е разрушен, но след 15 години е възстановен напълно. Тогава е и открито девическо училище. В църквата на манастира се намира и иконата "Христос Богославящ", която е е направена от неизвестен художник. Под храмът има извор със светена вода на името на Св. Богородица. На това място е бил олтарът на предишната дървена църква и от водата пият богомолци за здраве. 
Адрес: в горния край на град Калофер, на десния бряг на река Тунджа.

 
 
© 2012 Семеен Хотел Стара Планина